Pisa -oliko se torni sittenkään vino?

Kesä 2016 on ohitse. Lunta sataa. Nyt on enää jäljellä vain muistot. Italian kesän matkamme viimeiset päivät vietimme kauniissa Rapallossa. Olimme jo koko viikon Riomaggioressa ollessamme puhuneet, että Pisa on melko lähellä. Pitäisikö siellä kenties käydä?

Olimme Rapallossa ja viimeinen Italian päivämme lähestyi uhkaavasti. Yhtäkkiä aloimme katsastelemaan juna-aikatauluja ja päätimme, että aamulla lähdemme Pisan tornia katsomaan.

IMG_0014.JPG
Pisan kaunista katukuvaa. Pidän tästä vanhasta arkkitehtuurista.

Aamulla aamupalan jälkeen matkaan. Junaliput ostimme aamulla aseman automaatista. Junalippujen hankinta on Italiassa helppoa. Edestakainen matka taisi kustantaa yhdeltä jotain 40 €. Junamatka kesti reilun tunnin. Aika vierähti maisemia katsellessa nopeasti. Ajoimme ohitse jopa tuon kuuluisan Carraran marmorikivilouhosten. Siellä sitä kuuluisaa, jo Rooman aikana, marmoria on louhittu. Kohta olimmekin Pisassa.

Ensi vaikutus Pisan kaupungista oli hieman ristiriitainen. Se vaikutti nukkavieruiselta. Onhan kaupunki vanha. Ensitöiksemme päätimme etsiä infopisteen, mistä pyytäisimme kaupungin kartan. Me kun emme juurikaan olleet valmistautuneet kohtaamaan Pisaa muilta osin kuin tornin.

img_20160704_140452

Kartan saimme ja hyvän. Info piste löytyi melko läheltä juna-asemaa. Karttaan oli merkitty erilaisia kävelyreittejä ja niiden varrella olevat päänähtävyydet. Me valitsimme reitin, joka johdatti meidät tornin alueelle. Kilometrejä sinne asemalta oli noin 2 km. Kävellessä saimme aistia Pisan kaupunkia. Kaunis vanha kaupunki.

Faktaa: Pisa on kaupunki Toscanassa, Arnojoen suulla Välimeren rannalla. Pisassa on noin 90 000 asukasta. Me valloitimme siis Pisan kaltevan tornin ja muut aukiolla olevat nähtävyydet. Aikanaan juuri sijaitinsa vuoksi se on ollut yksi merkittävimmistä kaupankäyntikohteista.

Piazza dei Miracoli , minne siis olimme menissa (”Ihmeiden kenttä”) on laaja muurien ympäröimä alue Pisan keskustassa ja keskiajan taiteen suurimpia muistomerkkejä. Osittain päällystetyllä ja osin ruohon peittämällä alueella on neljä tunnettua ja merkittävää rakennusta: Tuomiokirkko, Kastekappeli, Kellotorni (”Pisan kalteva torni”) ja Camposanto (hautausmaarakennus). Alue rakennettiin 300 vuoden aikana vuodesta 1063 alkaen. Vuonna 1987 alue nimettiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi.

Torniin olisi päässyt sisään. Me tyydyimme katsomaan ulkopuolelta. Mutta ostimme liput tornia ympäröiviin rakennuksiin; hautausmaarakennukseen, kirkkoon ja kastekappeliin

IMG_0019.JPG
Ensi kosketuksemme aluueseen ja torniin

Täytyy sanoa, että taas edessämme oli kohde, minkä UNESCOn listalla oloa en lähde ollenkaan kyseenalaistamaan. Sen verran vaikuttavia olivat nuo rakennukset edessämme.

Yksi tunnetuin rakennelmista on tuo kalteva torni. Romaanista tyyliä edustavan kellotornin rakennustyöt aloitettiin 9. elokuuta 1173, mutta huonosti tehtyjen perustusten ja epävakaiden maasedimenttien vuoksi rakennelma alkoi vajota kaakkoon jo kolmannen kerroksen kohdalla. Tämän jälkeen rakennustyöt keskeytettiin 1178 melkein vuosisadaksi. Seuraavat neljä kerrosta rakennettiin 1272–1278, minkä jälkeen oli taas pitkä tauko. Kallistumisongelman ja Pisan käymien sotien vuoksi torni valmistui vasta 1370. Kaksi vuosisadan mittaista taukoa antoi saven ja hiekan sekaiselle maaperälle aikaa asettua painon alla, mikä säästi tornin välittömältä romahtamiselta.

IMG_0030.JPG
Kastekappeli
IMG_0035.JPG
Tuomiokirkko

img_0076

img_0066
Tuomiokirkko sisältä

img_0064

Päivä oli lämmin. Aurinko porotti kuumalla aukiolla varmaan noin 35 astetta. Kierrettyämme kaikki rakennukset, lähdimme kävelemään takaisin juna-asemalle. Kaunis kaupunki välillä pysähdyimme lounaalle, jäätelölle ja juomalle. Kuppiloita löytyi matkan varrrelta runsaasti. Oli melko ihanaa vain käyskennellä vailla kiirettä.

img_0090img_0092

Harmi, ettei meillä tällä kertaa ollut tämän enempää aikaa Pisalle! Täytyy sanoa, että nyt jälkeenpäin kuvia katsellessa, voi todeta, että kyllä, on tämä Pisa  jollain tavoin rujo mutta omalla tavoin kaunis kaupunki!

JA MUUTEN OLI SE TORNI VINO EIKÄ ME!

Pisa

Pisa

Kategoriat EUROOPPA, Italia, Maat ja kohteet, PisaAvainsanat

33 vastausta artikkeliin “Pisa -oliko se torni sittenkään vino?

 1. Mielenkiintoista nähdä muutakin Pisaa kuin pelkkä kalteva torni! Se on vähän sääli näissä paikoissa, joissa on yksi iso nähtävyys, että muu kaupunki jää monesti sen varjoon. Kivaltahan tuolla näyttää tornin varjon ulkopuolellakin!

  Tykkää

  1. Totta. Mekin lähdimme metsästämään tornia mutta kaupungissa on paljon muutakin. Niin jollain tavoin iso ja hiukan menneessä ajassa oleva italialainen kaupunki. Ja itsessään tuolla alueellakin on muita hienoja paikkoja. Minä pidin eniten hautausmaarakennuksesta.

   Tykkää

 2. Kiitos tästä kirjoituksesta! Minua ei ole Pisa torneineen koskaan kiinnostanut, mutta tämän jutun perusteella paikkahan on sittenkin kiinnostava!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentistasi! Ai tuo taisi olla meillekin syy miksi pohdimmekin viikon verran, että kannattaako Pisaan lähteä. Onneksi olimme. Minulle myös oli yllätys niin tuo alue kuin kaupunki.

   Tykkää

 3. Kiva tarina ja mielenkiintoista historiafaktaa! Tuntuu jotenkin hyvin italialaiselta, että huomataan, että torni alkaa kallistua, mutta jatketaan rakentamista silti… 😀 Käsittämättömän upeita nuo ympäröivätkin rakennukset. Muinaisissa kaupungeissa pääsee jotenkin aistimaan, millaista elämä on mahtanut olla vuosisatoja sitten. Kiehtovaa!

  Tykkää

 4. Anna | Muuttolintu marraskuu 8, 2016 — 1:04 am

  Miehen sisko asui Pisassa pari vuotta, ja ehdittiin sinä aikana visiitillekin. Pisaa usein turhaan dissataan ja sanotaan, ettei siellä ole muuta nähtävää kuin se torni, mutta niin sanovat ei varmaan ole eksyneet joen toiselle puolelle, missä on ihan toisenlainen Pisa. Tornin alueen turistiryysikset ei ole Pisan parhaimpia puolia, vaikka komeita pytinkejä sieltä löytyykin. Me oltiin muutama päivä, mutta olisin viihtynyt kauemminkin ❤ Se on kooltaankin aika sopiva!

  Tykkää

 5. Miksiköhän ne on ees jatkanu sen rakentamista.. Luulisi että ois vaikka alotettu alusta 😂 tykkään kun kaupunkia ei ole turistien takia siloteltu 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Sanopa se outo torni. Kaupunki on rujo ja omalla tavalla mielenkiintoinen.

   Tykkää

 6. Olipas kiva nähdä kerrankin miltä Pisan kaupunki näyttää eikä vaan sitä perinteistä kuvaa tornista! 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Eikös koska on tuo muu kaupunki aika hieno!

   Tykkää

 7. Vaikka tuo nyt onkin ihan huippua turistilaumojen määrällä mitattuna, niin kyllä se minusta silti on yhden retken arvoinen. Tavallaan ne turistitkin, jotka yrittävät ottaa eri lailla hauskoja kuvia itsestään ja tornista, molemmat johonkin suuntaan vinossa 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentistasi! Totta oli koomista katsoa sitä ihmismassaa kuvauttamassa jos missäkin asennossa itseään tornin vieressä. Kyllä oli päiväkäynnin arvoinen Pisa.

   Tykkää

 8. Pisa on vieläkin näkemättä! Mutta onhan se ihan käsittämätöntä, miten vino se on 😀 Vaikka toisaalta, riittää että menee Amsterdamiin, niin näkee vanhoja asuinrakennuksia aivan vinksin vonksin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Pisa oli vino mutta eipä ollut sen kaupungin ainoa vino rakennus….

   Tykkää

 9. Kaikki tietävät Pisan kaltevan tornin, mutta en minä ainakaan ole koskaan ajatellut, että siinä ympäristössä on myös muita vanhoja rakennuksia. Tuo hautausmaa rakennus näyttää kyllä aika komealta, mutta mielestäni kastekappeli on suloinen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Se onkin hämmästyttävää kuinka alueella oli muitain rakennuksia. Koko aukio oli melkoinen.

   Tykkää

 10. Jostakin kumman syystä, minua on kiinnostanut käydä tuo torni katsomassa. Muutama on sitten sanonut ettei kannata, että ei se ole mistään kotoisin ja siellä ei ole muuta nähtävää. Mutta tästä saa kyllä sen kuvan, että kyllä siellä jotain nähtävää on. Ja italialainen työkaverini sanoi, että siinä ihan lähellä olisi joku tunnelmallinen naapurikaupunki jossa kannattaisi käydä ja yöpyä. Muutamia vuosia sitten RyanAirilla oli lentoja halvalla Pisaan ja harmitti, että en koskaan mennyt. No, ehkä joskus vielä…

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos viestistä! On totta, että Pisaa vähätellään vaikka olihan siellä tosiaan muutakin. esim infopisteestä sai kartan, missä muutama erilainen kävelyreitti kaupungilla. Me kävelimme toista reittiä pitkin Pisalle.

   Tykkää

 11. Kävin Pisassa muutama vuosi sitten työmatkan yhteydessä. Tornin lähellä oli kiva pizzeria, jossa söimme ja siitä matka jatkui kohti Firenzea. Torni oli kiva nähdä livenä ja varsinkin kun sen sai yhdistettyä Firenzen reissuun.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei me ollaan oltu varmaan samassa paikassa. söimme pizzaa melko lähellä aluetta, eikä ollut kallistakaan.

   Tykkää

 12. Paitsi torni, myös tuo koko kaupunki vaikuttaa mielenkiintoiselta! Hurjan kaunis tuo kappeli, sekin raasu vinossa…

  Liked by 1 henkilö

  1. Kaupunki kieltämättä oli rujolla tavalla kaunis. Totta on, että ilmeisesti muutkin rakennukset ovat kallellaan 🙂

   Tykkää

 13. Mä olen nähnyt Pisasta just tornin enkä muuta. Ajeltiin duunikavereiden kanssa muutamia vuosia sitten Cannesista huvikseen Monacon kautta Pisaan asti, kun ei muutakaan siihen hetkeen keksitty. Perillä oltiin niin myöhään, että koko kaupungissa oli yksi patonkimesta avoinna, jossa oltiin illan viimeiset asiakkaat. Päästiin sisään säälistä. Mutta eipä ollut turistejakaan.

  Tykkää

  1. Okei eli olette tekin sitten aika matkan ajaneet yhden tornin vuoksi! Me sentään vaan körröteltiin junassa vähän aikaa.

   Tykkää

 14. Tämä on kyllä klassikko! Minäkin haluaisin tornia katsomaan, ja ottamaan sellaisen kuva, mikä kaikilla siitä on. Mä muuten viehätyn nukkavieruista kaupungeista, joten kenties Pisalla ois mulle enemmänkin tarjottavaa!

  Tykkää

  1. Kyllä se vaan niin on, että sinne on hiukan niinkuin pakko mennä. Ainakin jos on lähellä.

   Tykkää

 15. Onpa siellä vinoa. Ihme, että on torni vielä pystyssä! Ihan viehättävän oloinen kaupunki noin muutenkin, mutta toisaalta taitaa tuollaista maisemaa tornia lukuunottamatta Italiassa riittää muuallakin. Italia taitaa kutsua vielä talven aikana. Katsotaan, missä sitä ehtisi käydä. 🙂

  Tykkää

  1. Vinoa on. Talvella Italiassa voisi olla mielenkiintoista. Katsoin juuri jutun Venetsiasta talvella. Olisikohan hiukan rauhallisempaa silloin. Italiassa on kieltämättä paljon nähtävää. Etelä Italia itsellä on vielä näkemättä ja Dolomiitit.

   Tykkää

 16. Mulle Pisa oli pettymys ihmeiden aukiota lukuun ottamatta. Kävin varmuuden vuoksi parikin kertaa, mutta ei napannut. Pienen välimatkan päässä oleva Lucca vei 100-0 voiton. Mutta tulipahan ihmeiden aukio ihmeteltyä pari kertaa 🙂

  Tykkää

  1. Ai. Täytyy sanoa, että ihmeiden aukio vaikutti myös enemmän kuin itse torni. En ollut tajunnut että siellä on muutakin. Pisa kaupunkina oli mielestäni kaunis myös.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close