Käymäni Unescon maailmanperintökohteet

Olen jo pitkään vanhassa blogissani merkinnyt Unescon maailmanperintökohteet omaksi alakohdaksi juttuja kirjoittaessa. Unescolista on melko pitkä, koska usein matkaa suunnitellessa, tulee jo valittua reittejä siten, että ainakin yksi Unesco kohde eksyy tielle. Tämä varmaan siksi, että silloin ainakin tietää näkevänsä jotain upeaa.

Alla lista käymästäni Unesco kohteista:

Lista päivittyy sitä mukaa, kun kohteita tulee lisää.

 1. Suomenlinna

Ehdottomasti upea paikka erityisesti kesällä, ehkä myös talvella. Helsingin edustalla oleva saari. Me teimme sinne perheen kanssa muutama vuosi aikaa päiväretken. Parhaiten sinne pääsee Helsingin kauppatorilta lähtevällä lautalla.

2. Werla

Werlan pahvi ja puuhiomotehtaassa kävimme viime kesänä. Paikassa on esillä mielenkiintoista tehtaan historiaa alkuperäisessä kokoonpanossaan. Juttua löytyy vanhasta blogistani.

IMG_0023.JPG
Werla

3. Ateenan Akropolis

Tästä on jo aikaa. Olin 17-vuotias kun lähdin ystäväni kanssa kuukauden matkalle Kreikkaan. Päätekohteemme oli Ateena. Tottahan toki oli nähtävä kaikki mahdollinen, kuten Akropolis

4. Tallinnan vanhakaupunki

Muistatko hetken, kun Viro itsenäistyi?  20.8.1991 se tapahtui. Sitä ennen Tallinnassa pääsi matkustamaan (ei kuitenkaan niin helposti kuin nykyään) mutta me taisimme tehdä ensimmäisen matkan heti itsenäistymisen jälkeen. Silloin Tallinna näyttäytyi hyvin erilaisena. Sitten oli Mustanmäentori ja muut kauppapaikat, mistä sai ostaa piraattituotteita todella edullisesti. Koko ajan sai olla tarkkana, ettei tullut huijatuksi.

Nyt vuonna 2016 Tallinna on hyvin erilainen. Se elää matkailusta ja on panostanut todella paljon matkailijan hyvinvointiin. Itse kävin Tallinnassa viimeksi elokuussa. Totta toki oli piipahdettava vanhassa kaupungissakin. Juttua löytyy linkin takaa. Ja täältä.

IMG_20160818_132910.jpg
Tallinnan kaunis vanhakaupunki

5. Bruggen vanhakaupunki

Tästä reissusta on vielä joskus kirjoitettava enemmän. Nyt voin vain mainita, että Brugge vanhakaupunki mukaanluettuna on minusta hienoin kaupunki maailmassa. Siinä kaupungissa oli taikaa, josta en pysty sen enempää sanomaan. Olo oli kuin keskellä keskiaikaa.

img_1546-2

6. Brysselin keskusaukio

Samalla matkalla, kun kävimme Bruggessa, vietimme kaksi yötä Brysselisssä. Totta toki käväisimme Brysselin keskusaukiolla. Ikäväksemme aukiolle aseteltiin jotain katsomoa. Vaikuttavia nämä Euroopan aukiot.

img_1564-2

7. Amsterdamin vanhat kanaalit

Tämä kuuluu sarjassamme samaan matkaan kuin edelliset. Tottahan toki Amsterdam on nähtävä kerran elämässä. Minuun ei se kolahtanut tai no kolahti Van Gogh museo ja Anne Frankin talo. Kyseinen talo olikin syy, miksi olin aina haaveillut pääsystä Amsterdamiin. Toki kanaalien kaupungissa oli tehtävä kanaaliristeily.

8. Versailles

Pariisissa ollessamme teimme päiväretken Versaillesiin. Uskomattoman kaunis kokonaisuus, ihmisten selkänahasta revittyä. Olin silloin juuri katsonut elokuvan Marie Antoinette. Melkoisen suuruudenhullua elämää kieltämättä. Olen tämän listannut jopa yhdeksi kauneimmaksi nähtävyydeksi. Sitä tuo puistoalue kieltämättä on.

Versailles rakennettiin alun perin kuningas Ludvig XIII:n metsästyslinnaksi. Ensimmäiset rakennukset pystytettiin vuonna 1624. Nykyisen muotonsa palatsi on saanut lukuisten laajennusten ja muutosten jälkeen. Niistä merkittävimmät tehtiin vuosina 1661–1688, jolloin muovautui Ludvig XIV:n nimellä tunnettu barokkityyli

9. Pariisi Seinen ranta-alue

Pariisin matkalla et voi välttyä kävelystä Seinen rannalla. Siellä mekin käyskentelimme eräinä kesäkuun alun päivinä vuonna 2010 20-vuotis hääpäivämatkallamme. Ja tietenkin myös risteilimme.

10. Prahan historiallinen keskusta

Prahan matkasta on jo aikaa mutta se pysyy mielessä. Sen verran hieno eurooppalainen kaupunki.

042.JPG

11. Budapestin jokisuisto ja linna-alue

12. Splitin historialliset rakennukset ja Diolectianuksen palatsi

Split oli mielenkiintoinen kosketus Kroatiaan. Minulla oli paljon ennakkoluuloja mutta kaupunki vakuutti minut täysin. Myös tuo historiallinen roomanaikainen kaupunki.

13. Plitvice

Plitvicen luonnonpuistoalue Kroatiassa oli uskomattoman kaunis. Olin jossain vaiheessa nähnyt paikasta kuvia. Ne olivat sen verran vaikuttavia, että oli selvitettävä, missä alue on. Splitiin matkustaessamme tajusin, että olemme melko lähellä tuota paikkaa. Kuinka ollakaan Splitistä järjestettiin alueelle päiväretkiä. Matkaa alueelle oli melkoisesti. Pehva puuduksissa sinne matkustimme mutta kaikki oli sen arvoista. Juttua löytyy vanhasta blogista.

img_0684 (2).jpg

14. Rooman historiallinen keskusta

Tästä matkasta on kymmenen vuotta aikaa! Oli kevät. Mikä olikaan hienompaa kuin kävellä Forum Romanumia tuota esi-isiemme rakentamaa tietä ja kuvitella, mitä kaikkea onkaan ollut silloin.

SUC54322.JPG

15. Vatikaani

Samalla matkalla käväisimme Vatikaanissa. Katolisen kirkon mekassa. Vaikuttavinta oli Sikstuksen kappelin maalaukset.

SUC54399.JPG
Vatikaanin kirkon edustan aukio

16. Santa Maria della Grazie ja Vincin Ehtoollistaulu

Kesällä 2016 Italian matkallamme halusin ehdottomasti päästä Milanoon katsomaan Leonardo da Vincin yhtä maailmankuulua taulua nimeltään pyhä ehtoollinen. Taulu oli vaikuttava. Sinne se oli maalattu luostarin keittiön seinään. Ja minä kun olin aina luullut, että se on alttaritaulu. Opas kertoi mielenkiintoista tietoa siitä, kuinka taulu oli maalattu ns tekniikan kkeiluna.

17. Cinque Terre, Portovenere,  Plamaria, Tino, Tinetto

Kesän 2016 matkamme toisen viikon vietimme tutustuen Cinque Terreen ja sen lähialueisiin. Alueelle on jossain vaiheessa päässyt vain meritse. Nyt sinne pääsee junalla tai autolla. Kauniit värikkäät talot vuorten rinteellä elää omaa elämäänsä. Väliin ei saa myöskään jättää  sen naapureita Portovenerettä, Tinoa ja Tinettoa. Juttuja löytyy vanhasta blogista Ja uudesta.

18. Havanna (el Capitolio, Havannan katedraali vuodelta 1748, La Cabana)

Vuoden 2015/2016 vaihteessa olimme matkalla Kuubassa. Kolme päivää niistä vietimme Havannassa. Ihastuin kaupunkiin ja erityisesti vanhaan kaupunkiin, jossa vietimme aikaamme jokaisena päivänä. Kaupunki on niin täynnä tuota vanhaa historiallista Karibian tyylistä rakennusta. El Capitolio on alunperin rakennettu hallituksen paikaksi. La Cabana on vanha espanjalaishallinnon aikainen linnoitus 1763.

img_0046-2

19. Trinidad (Kuuba)

Jo ennen matkaa olin päättänyt, että jos matkustan Kuubaan, Trinidadiin on päästävä hinnalla millä hyvällä. Hyvä näin. Trinidad vuodelta 1514 poikkesi Havannasta. Se oli täynnä siirtomaa-ajan nostalgiaa. Olisin voinut viipyä siellä pidempäänkin.

IMG_0052 (3).JPG

20. Vinalesin laakso

Kuuban matkalla kävimme ihastelemassa Vinalesin laaksoa karstivajoamaa, joka nykyisin on maailman parasta tupakanviljelyaluetta.

21. Teide

On Kanarian saaret muutakin kuin pelkkää uimarantaa. Teneriffa on saarista ehkä moninaisin. Me teimme retken Teide by night. Katselimme auringonlaskua Teiden huipun juurella siemaillen kuohuvaa. Upeaa, kerrassaan kaunista. Juttua löytyy täältä.

3,718 metrin korkeudellaan Espanjan korkein vuori ja maailman kolmanneksi suurin tulivuori. Mikäli kärsit korkean paikan kammosta, voit myös kävellä neljän tunnin matkan ylös polkuja pitkin näköalatasanteelle. Tasanteelle voi nousta myös köysirataa pitkin, mutta mikäli haluat kavuta aivan vuoren huipulle, tarvitset siihen kirjallisen luvan, jonka voi tulostaa kansallispuiston sivuilta.Nukkuva Teide purkaantui viimeksi vuonna 1909 ja vulkanologit pitävät sitä silmällä koko ajan uusien purkausten varalta. Teide ja sitä ympäröivä jättimäinen kraateri Las Cañadas kuuluvat Teneriffan suosituimpiin luontonähtävyyksiin ja kraateri lukeutuu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

img_1162-2

22. Lohikäärmepuu, Teneriffa

Icod de los Vinosin kylä saaren luoteisosassa on saaren koskemattominta aluetta. Kylä sijaitsee aivan rannan tuntumassa ja sieltä avautuvat henkeäsalpaavat näkymät Teiden tulivuorelle. Kylän suurin nähtävyys on siellä seisova, 22 metriä korkea Lohikäärmepuu, El Drago Milenario (suom. tuhatvuotinen lohikäärmepuu). Valtavasta koostaan huolimatta tieteilijät mieltävät puun iäksi pikemminkin satoja vuosia, kuin tuhansia. Vuonna 2011 puuvanhus pääsi  UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalle.

23. La Gomeran Garajonayn kansallispuisto

Upea laurissilvan metsä kattaa 10 % Gomeran pinta-alasta.

img_1334-2

24. Pietarin historiallinen keskusta

Pietari on täynnä tsaarin aikaisia rakennuksia. Tsaari Pietari Suuri halusi 1700-luvun alussa eurooppalaistaa Venäjää, ja yhtenä osana ohjelmaansa rakennutti uuteen pääkaupunkiin Pietariin upeita eurooppalaistyylisiä kanavia ja palatseja. Pietari rakennettiin soiselle alueelle 1700-luvun alussa, ja kaupunkiin tehtiin lukuisia kanaaleja, joita ylittävät kaupungin yli 400 siltaa. Arkkitehtuuriselta tyyliltään Pietaria on kuvattu barokin ja uusklassismin sekoitukseksi.

Olen käynyt Pietarissa niin Neuvostoliiton kuin Venäjän vallan aikana. Ermitaasi oli vaikuttava kokoelma taidetta.

img160.jpg
Ermitaasi

25. Riikan vanhakaupunki

Latvian pääkaupunki Riika sijaitsee Riianlahteen laskevan Väinäjoen rannalla. Riian perustamisvuotena pidetään vuotta 1201, jolloin piispa Albert valitsi sen hiippakuntansa keskukseksi. Saksalaiset kauppiaat ja käsityöläiset asettuivat Riikaan, joka kehittyi nopeasti. Kaupunki oli 1300-luvulla käsityön keskus ja tärkeä hansakaupunki.

Vanhat rakennukset olivat kauniita hansatyylisiä. Ainoastaan minua hämäsi se, että ne oli kaikki rakennettu sodan jälkeen uudelleen. Ne eivät olleet alkuperäisiä.

26. Hierapolis Pamukkale

Tämä oli Turkin matkamme parasta antia. Vielä haaveena on päästä Istanbuliin sekä Kappadokiaan. No Pamukkale ns pumpulilinna oli yllättävä. Se oli kalkkikivimuodostelmaa ja jostain maan uumenista valui kuumaa vettä. Aikanaan Kleopatrakin on käynyt hakemassa nuoruuden lähdettä paikasta. Siellä on vieläkin kylpylä.

img_1633-2

27. Venetsia ja sen edusta

Hääpäiviä on tullut vietettyä jo monia. Onnellisesta avioliitosta saan olla kiitollinen! Venetsiassa vietimme 25-v hääpäivää. Tarkoituksena oli päästä romanttiseen kohteeseen mutta mutta, ei tuo niin meitä vakuuttanut. Liikaa väkeä. Mukavampaa oli eksyä syrjäisimmille hiljaisemmille kujille. Mutta kaikesta huolimatta, on kaupunki hyvin erikoinen.

WP_20150602_043.jpg

28. Lontoon Westminister Abbey ja palatsi

Englannin ja sittemmin Yhdistyneen kuningaskunnan hallinto on toiminut alueella 1000-luvulta lähtien. Vilhelm Valloittajan kruunajaisista lähtien kaikki Englannin ja Britannian kuninkaallisten kruunajaiset on pidetty Westminster Abbeyssä. Westminsterin palatsissa toimii Britannian parlamentti ja se on esimerkki uusgotiikkaa edustavasta arkkitehtuurista. Pyhan Margaretin kirkko on palatsia vanhempi ja se rakennettiin 1000-luvulla, mutta kirkko on rakennettu uudelleen.

Lontoossa käväisimme keväällä 2016. Tuo oli ensimmäinen kerta, joten päänähtävyydet tuli kierrettyä. Lontoon kokemuksia voit käydä lukemassa otsikon linkistä.

29. Lonton Tower

Vlhelm Valloittajan vuonna 1066 normannivalloituksen aikana rakennuttamasta Lontoon Towerista tuli normannien sotilasarkkitehtuurin esimerkki ja vallan symboli. Henrik III ja Edvard I rakensivat linnaan laajennuksia 1200-luvulla ja linnasta tuli aikakautensa merkittävimpiä rakennuksia.

Ehkä  sen verran on tullut luettua Englannin historiaa, että Lontoon Tower kiinnosti suunnattomasti. Ja paikka kyllä myös kosketti. Otsikon linkistä voi käydä lukemassa enemmän.

t49

30. Piazza dei Miracoli

Pisassa oleva aukio missä mm Pisan kalteva torni sijaitsee. Juttulinkki Pisaan ole hyvä.

31. Vapaudenpatsas, New York

New Yorkin edustalla Liberty Islandilla seisova patsas oli ranskalaisten lahja Yhdysvalloille. Patsas luovutettiin 26. lokakuuta 1886, mutta yhdeksän vuotta ennen matkaa Atlantin yli Vapaudenpatsaan pää ihmetytti kävijöitä Pariisissa järjestetyssä maailmannäyttelyssä jo vuonna 1878. Vaikka patsas olikin lahja, myös yhdysvaltalaiset tahot osallistuivat sen rahoittamiseen.

Patsas on enstinen majakka, se on maahanmuuton symboli. Patsaalla on kahleet jalassa. Tämä symboloi orjuutta. Patsas on pronssia.

32. Stari Grad, Hvar, Kroatia

Euroopan vanhin kaupunki. Hyvin säilynyt. Juttua löytyy otsakkeen linkeistä.

dio.jpg
Diolectianuksen palatsi Split

33. Vilnan historiallinen vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki on keskisen ja itäisen Euroopan suurin barokkia edustava kaupunki.

Jutut Vilnasta: Vilnan TOP 10 nähtävyydet ja vähän enemmän,  K -18 Sivistävä baarikierros VilnassaTyylikäs yllättäjä -Shakespeare Boutique hotel Vilnassa

DSC01201.JPG

34. Dubrovnikin vanhakaupunki

Vanhakaupunki on täynnä palatseja, kirkkoja ja erilaista nähtävää.

Dubrovnik – me tapaamme taas Kroatia Täydellinen päivä Dubrovnikissa

35. Mostarin vanhakaupunki ja silta

Mostarin vanhakaupunki on idyllinen ottomaaninaikainen kaupunki. Vanhakaupunki tunnetaan parhaiten sillastaan, joka tuhoutui kokonaan mutta rakennettiin uudelleen 2014.

36. Kotorin keskiaikainen kaupunki

Kaupungista löytyy ensimmäinen maininta jo 168 ea. Perustettu kaupunki on jo 400 ea. Se tunnettiin nimellä Ascruvium. Kaunis pieni kaupunki, missä vanhakaupunki ja sitä ympäröivä muuri luo todella upeat puitteet.

20624216_10211064442140207_1319863901_n
Kotorin vanhakaupunki

37. Kotorin lahti ja sitä ympäröivä alue

On todellisuudessa meren alle uponnut jokilaakso, jonka hajottivat voimakas tulivuoritoiminta ja karstiutuminen. Se koostuu neljästä pienemmästä lahdesta, joita yhdistävät toisiinsa kapeat salmet. Se on yksi Euroopan hienoimmista luonnonsatamista.

38. Butrinit

Sijaitsee etelä-Albaniassa liki Kreikan rajaa. Se on antiikin ajan vanha kylä ja kattava alue, missä sijaitsee erilaisia antiikin ajan rakennuksia ja raunioita.

temppeli

39. Korfun vanhakaupunki

Korfun saaren ensimmäisiä kreikkalaisia asuttajia olivat eretrialaiset noin 775–750 eaa. Asutusta Kerkirassa on ollut jo tuhansia vuosia mutta nykyisen vanhankaupungin rakensivat pitkälti venetsialaiset, joiden hallinnassa Korfu oli yhteensä yli 400 vuotta, 1300-luvulta aina 1700-luvun lopulle. Saari oli erityisen tärkeä strategisen sijaintinsa vuoksi; venetsialaiset kutsuivatkin sitä Portiksi lahdelle”, sillä Korfu hallitsi merireittiä Adrianmerelle.

40. Meteora

Kreikan pohjoisosassa oleva kvarstikivimuodostelma alue ja luostarien keskittymä.

IMG-20170917-WA0044

41. Rauman vanhakaupunki

42. Kinderjik, Hollanti

Tuulimyllypuisto. Juttulinkki tässä.

43. Marrakech

Kaupungin perusti almoravidi Yusuf ibn Tashfin vuonna 1062. Marrakech koostuu vanhasta kaupungista (medina), jota ympäröi 12 kilometriä pitkä muuri ja jossa sijaitsee kuuluisa Kutubijan moskeija, sekä uudesta kaupungista.

DSC06021

44.Essaouira

Foinikialaiset perustivat satamaa suojaavalle Mogadorin saarelle 700–500-luvulla eaa. kaupankäyntikeskuksen, jossa valmistettiin paikallisista kotiloista saatavaa vaatteiden värjäyksessä käytettyä purppuraa. Foinikialaisten jälkeen muun muassa roomalaiset hallitsivat aluetta ja jatkoivat purppurantuotantoa. Mogador-nimellä tunnettu kaupunki päätyi 1500-luvulla lyhyeksi aikaa Portugalin hallintaan, joka rakennutti sinne linnoituksen.

44. Essaouiran medina

Essaouiran medinan historia alkoi vuonna 1765, kun Alaouiten hallitsijasukuun kuuluva sulttaani Muhammad III päätti perustaa satamakaupungin, joka avaisi Marokon maailmalle. Kaupunki, joka tuolloin tunnettiin nimellä Mogador, rakennettiin ranskalaisensotalinnoituksiin erikoistuneen arkkitehdin Nicholas Théodore Cornutin suunnitelman mukaisesti.

DSC06204

45. Ait Benhaddou on kylä entisen Saharasta Marrakechiin kulkeneen karavaanireitin varrella Marokon eteläosassaKylässä on vanha maalinnoitus eli ksar. Useimmat kyläläiset asuvat linnoituksen ulkopuolella, mutta ksarissakin on vielä joitakin asukkaita. Ksar on rakennettu polttamattomista savitiilistä, ja sen rakenteita pitää korjailla jokaisen sadekauden jälkeen.

46. Petra

47. Wadi Rum

48. Sammallähdemäki

49. Kiovan luolaluostari ja pyhän Sofian katedraali

Luostari on eräs vanhimmista ja merkittävimmistä itäisistä slaavilaisista luostareista, ja se sijaitsee Kiovan eteläosassa Dneprjoen varrella. Historiallisten kirjoitusten mukaan luostarin perusti Athos-vuorelta palannut munkki Antoni vuonna 1051. Luostarista muodostui pian Kiovan Venäjän merkittävä kulttuurinen keskus.

Pyhän Sofian katedraali on Kiovassa sijaitseva kirkko. Sen on rakennuttanut 1000-luvun alussa Jaroslav I Viisas. 1600–1700-lukujen vaihteessa sen ulkonäköä muutettiin ukrainalaiseen barokkityyliin. Katedraalin sisällä on säilynyt 260 neliömetrin kokoinen maailman suurin mosaiikkityö 3 000 neliömetrin kokoinen fresko.

50. Angor Watin temppelialue

51. Halong bay – lahti

52. Hanoin Thang tongin keisarillinen linnoitus

53. Hoi Anin vanhakaupunki

54. Huen monumenttikompleksi

dsc06944

55. Sintra

56. Dourojoen laakso

57. Porton historiallinen keskusta

58. Vattnajökullin jäätikkö

46 vastausta artikkeliin “Käymäni Unescon maailmanperintökohteet

 1. Paljon upeita hienoja kohteita sulla käytynä! Joitakin samojakin meillä! Viikonloppuna lähden Tallinnaan joten tulee tuo vanhakaupunki listalle. Aikaisemminkin olen kyllä käynyt Tallinnassa, mutta niin pikavisiitillä juossut satamamarketit ettei aikaa ole muuhun ollut. Nyt ollaan yön yli reissussa ja kokonainen päivä Tallinnassa. 🙂
  Kiitos linkkauksesta!

  Tykkää

 2. Teneriffa on sikäli jännä paikka, että se toimii niin kuin Galapagos ja siellä on ihan omia tipilajejaan, jotka olisi joskus veikeä nähdä. Näistä endeemisistä lajeista kaikkein tunnetuin on tietysti kanarialintu.

  Tykkää

 3. Nämä Unescon listaukset on mielenkiintoisia postauksia. Itse olin näistä käynyt vähän yli puolessa, joskaan en Unescon kohteita mitenkään keräile. Tietysti kun tykkää matkustamisesta, luonnosta ja historiasta, niin väkisinhän näihin haluaa yleensä reissuillaan mennä. Täytyy varmaan jossain vaiheessa katsastaa omat kohteet missä olen käynyt, joskus sen mielenkiinnoista katsoinkin. Mutta mitään lukumäärää en osaa sanoa, ennen kuin tarkistan uudestaan.

  Tykkää

 4. Meillä on paljon yhteisiä kohteita käytynä, mutta sulla on myös tosi paljon hienoja kohteita mihin mua kiinnostais kovasti matkustaa! Suomessa erityisesti haluaisin käydä tuolla Werlassa ja ulkomaisista käymättömistä kohteista kaikkein eniten kiehtois Cinque Terre ja Plitvice 🙂

  Tykkää

 5. Juuri Täynnä tie on tarinoita -blogiin kommentoin, että sama idea näiden UNESCO-kohteiden listaamisesta oli pyörinyt mielessä, pitäsiköhän se jopa toteuttaa? Tästä löytyi aika monta samaa paikkaa mitä minullakin on käytynä. Upeitahan nämä ovat lähes poikkeuksetta! Viimeisin oli Iguassun putoukset ja kaikissa Suomen ja Portugalin kohteissa haluaisin ainakin käydä. 🙂

  Tykkää

 6. Minäkin bongailen jossain määrin unesco-kohteita. En varsinaisesti mene mihinkään niiden perässä, mutta otan kyllä selvää etukäteen, jos sellaisia lähialueilla olisi. Ja ihan totta tuo, että sitten ainakin tietää näkevänsä jotain merkittävää. Näissä sinunkin listalla olevista on tullut aika monessa käytyä. Ja kirjoitappas juttua Bruggesta! Mieheni suunnittelee sinne matkaa eli olisi kiva saada lisätietoa paikasta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitti kommentista. Ok on suunnitteilla avata tuota reissuamme, jonka teimme muutama vuosi sitten. Hiukan samantapaisesti toimimme eli jonnekin mennessä käy tsekkaamassa mitä tarjolla. Joskus tosin tulee suunniteltua matkaa ihan varsinaisesti päästäkseen johonkin tiettyyn paikkaan. Näin kaavailen yhtä koukkausta ensi vuoden matkaan.

   Tykkää

 7. Yritin pari viikkoa sitten laskea montako Unescon kohdetta on tullut käytyä, mutta sekosin laskuissa. Niitä on nykyään niin paljon ympäriinsä, mutta hyvä tietysti niin, että arvokkaat paikat saavat suojelua. Nyt kun ollaan täällä Japanissa, niin olen todennut, että tämä olisi Unescon kohteiden bongaajan unelmamaa. Niitä tuntuu olevan ihan joka kulmalla.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Tuo on totta, kun maita alkaa kertymään enemmän unesco kohteetkin lisääntyy. Itselläkin oli jäädä pois paikkoja. Jossain vaiheessa on sitten varmasti alueittain kategorisoitava paikat. Kiva tuota listaa on pitää yllä sitä mukaa kun niitä kertyy.

   Tykkää

 8. Voin vaan kuvitella, että Tallinna on varmasti muuttunut hurjasti sitten Viron itsenäistymisen. Näitä on kiva lukea, kun voi samalla miettiä omia käytyjä kohteita. Itse en ole vielä laskeskellut käytyjä Unesco-kohteita, mutta ehkä joskus. Tosi monesta oon hoksannut vasta jälkeenpäin, että kohde on Unesco-listalla.

  Tykkää

 9. Me ei suunnitella matkoja Unescon kohteisiin, mutta tarkistetaan aina reitti Unescon listalta ja aina tulee mukavia yllätyksiä ja reittimuutoksia. Viimeksi Madridin roadtrippiin tulikin viisi kohdetta mukaan.

  Tykkää

 10. Mäkin haluaisin toteuttaa Unesco-postauksen! Yhdessä vaiheessa keräilin Unesco-kohteita vähän aktiivisemmin, mutta nykyisinkin teen kyllä mielelläni detourin niitä varten. Itse asiassa tässä listalla oli muutama kohde, joissa olen käynyt mutta joiden en edes muistanut kuuluvan Unescon listalle. Hienoja paikkoja!

  Tykkää

 11. En minäkään keräile Unesco-kohteita ja joskus olisikin hauska laskea monessako on käynyt. Ei niitä varmaankaan hirveään pitkää listaa ole kertynyt ottaen huomioon virallisen listan pituuden. Mutta näitä on kyllä mukava lueskella ja bongailla missä kaikissa kohteissa tietämättään itsekin on käynyt 🙂

  Tykkää

 12. ONpa mittava sikermä Unescon kohteita. Hienoja reissuja olet kokenut! Ja hatunnosto Unescolle monipuolisesta listasta. Blogipostauksessaki näkyi kivasti myös se, että Uneson listalle mahtuu sekä historiaa,kaupunkikuvaa että luonnon aarteita. Niin sen pitää ollakin:).
  Mainitsemistasi kohteista olevn vieraillut monessa, mutta Turkki on jäänyt välistä. Asia pitää korjata asap.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s