Cinque Terren ja Portoveneren lumoissa vieläkin

Selatessani intagramin kuvia reissumme Cinque Terressä Italiassa saa haikean olon aikaan. Joten palataanpa taas kerran muutaman vuoden takaiseen matkaamme Cinque Terressä. Teimme tuolloin reilun kahden viikon Italian matkan ollen viikon Comojärvellä ja toisen viikon Cinque Terren Riomaggioressa. Välillä käväisimme myös Milanossa, Rapallossa ja Pisassa.

Mikä on sitten Cinque Terre?

Cinque Terre on viiden kylän rypäs Italiassa Ligurian rannikolla La Spezian maakunnassa. Kylien nimet ovat pohjoisesta etelään Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ja Riomaggiore.

Cinque Terressä voi liikkua eri kylien välillä junalla, kävellen tai risteillen. Toki kylien välillä kulkee nykyään autotiekin mutta auto tulee jättää kylän laitamille. Kauan sitten kyliin ei ole päässyt kuin meritse. Tai toki kylien väliä on jo silloinkin päässyt kävellen. Jyrkät vuorenrinteet tosin ei ehkä ole niitä helpompikulkuisimpia maastoja. Nykyään kylien välisiä reittejä on kunnostettu ja reitit ovat suosittuja matkailijoiden keskuudessa. Mekin olisimme kulkeneet edes parilla reittillä mutta ne helpoimmat olivat yhä edelleen suljettuja, kuten ne ovat olleet jo monta vuotta. Nykyään kulkemiseen on siis  tarjolla muitakin vaihtoehtoja. Me kuljemme kylien väliä pääasiassa junalla mutta yhtenä päivänä ostamme liput alukseen, joka on voimassa alueella koko päivän. Lisäksi lippuun kuuluu Portovenere ja risteily Portoveneren edustalla.

Lippuja alukseen saa ostaa ainakin satamien läheisyydessä olevista lipunmyyntikojuista. Lisätietoja aikatauluista ja reitistä ym löytyy: Lauttojen aikataulut Cinque Terressä. Meidän lippukoju sattuu olemaan aivan huoneistomme vieressä. Me onnelliset kun punkkasimme juuri pääkallopaikalla eli Riomaggioren satamassa.

Aamulla hyppäämme alukseen Riomaggioren satamasta. Ensimmäinen etappimme on Portovenere. Aikatauluja suunnittelemme on tarkkaan, jotta pääsemme päivän aikana kaikkiin kyliin. Portoveneressä päätämme olla pidempään ja viettää siellä lounastauon. Lounaan jälkeen suunnittelemme kiertävämme nuo Portoveneren edutalla olevat saaret. Sen jälkeen kuljemme lautalla aina viimeisimpään kylään Monterossoon, mistä sitten viimeisellä lautalla palaamme Riomaggioreen pysähtyen jokaisessa kylässä. Tai no niin Cornigiliassa lautta ei pysähdy.

Ohessa kuvia näistä viidestä  kylästä mereltä kuvattuna. Mukana myös Portovenere ja sen edustan saaret, vaikka eivät ns Cinque Terren alueeseen kuulukaan.  Portovenere kyllä selkeästi muistuttaa näitä muita ja jossakin esitteessä lukee, että ne kuuluvat tuohon unescon maailmanperintökohde alueeseen, kuten sen edustan pikkusaaretkin mutta ei Cinque Terre nimisiin kysliin..

Riomaggiore

Sinne se jää mereltä katsottuna ehkä se ikonisin kylä. Mieheni  on sitä mieltä, että kun on yhdessä kylässä käynyt, on jo nähnyt kaikki kylät. Minä en ole samaa mieltä. Kylissä on eroja. Jokainen kylä on erilainen vaikka niiden talot ovat yhtä värikkäitä. Riomaggiore tulee meille tutuimmaksi viikon aikana, koska majapaikkamme sijaitsee siellä. Vietämme laiskoja päiviä sen rantakivillä.  Iltaisin joko katselemme ikkunastamme ja parvekkeeltamme auringonlaskua tai sitten kiipeämme vieressä olevaan näköalakahvilaan ihastelemaan auringonlaskua ja ilta-auringon värjäämiä taloja.

Päivisin kiertelemme niin Riomaggioren kuin pitkin muiden kylien kapeita katuja. Reitti  Riomaggioresta seuraavaan kylään on poikki. Toiseen kylään on mentävä junalla.

Portovenere

Istumme veneessä nauttien auringonpaisteessa ja ihastellen kauniita näkymiä. Sitten eteemme tulee Portoveneren linnoitus, kirkko ja kohta kylän värikkäät talot. Kaunis postikortti on tämäkin kylä.

Käymme ostamassa paikallisesta leipomosta eväät ja kiipeämme linnoitukselle nauttimaan niitä. Kovin rauhaisaa ei ruokailumme ole, koska lokki on tullut seuraamaan syömingejämme. Näkymät kukkulalta ovat mitä parhaat.

lokki
Vaikka kuinka tuijotat, et saa muruakaan se on vissi juttu se!

Sitten onkin aika lähteä kierämään Portoveneren edustan saaria; Tino, Palmaria ja Tinetto

Tino on aikanaan kuulunut armeijalle. Sen kukkulalla on majakka ja sen helmoissa on erilaisia luolia. Sen edustalla Portoveneren puolella on uimaranta. Rannalle on oma erillinen kuljetus.

Manarola

Hypäämme kierroksen jälkeen Cinque Terreen vievään laivaan. Seuraava etappimme on Manarola. Se on seuraava kylä Riomaggioresta päin edetessä. Se avautuu edessämme hyvin samantapaisena kuin Riomaggiore. Mäen rinteellä kyyhöttää värikkäät talot ja taustalla viineviljelmiä. Tuota viiniä mekin ostamme kaupasta iltajuomaksi huoneistoomme. Ja toki kotiin vietäväksikin.

manarola

Cornigilia

Sitten on vuorossa Cornigilia. Cornigilia on kylistä poikkeavin. Sen näkee parhaiten mereltä käsin. Kyseinen kylä ei ole merenrannalla vaan ylempänä rinteellä.

Minä ihastun eniten tähän kylään. Sen kadut ovat hiljaisia ja näkymä merelle uskomaton.

Kyseisestä kylästä en laita instagramin kuvaa, koska se on jollain tavoin rakeinen suurennettuna. Laitan siis tuon alkuperäisen kuvan.

cornigilia
Siellä se kylä sijaitsee ylempänä vuoren rinteellä hyvin eri tavoin kuin muut ”sisarukset”

Vernazza

Vernazza kylistä poikkeaa siten, että kylän sataman läheisyydessä sijaitsee kirkko. Kylä on pienin. Sen rantaviiva ei mereltä päin katsottuna täytä värikkäät talot.

Monterosso al Mare

On pohjoisin kylä. Se poikkeaa eniten näistä kylistä. Se muodostuu kahdesta eri alueesta ja kylässä on alueen paras uimaranta. Uimaranta saakin meidät näin lämpiminä päivinä käymään eniten tässä kylässä. Kuumalla kun iltapäivää on mukavinta viettää meren rannalla. Tästä kylästä on jopa sanottu, ettei sen kuuluisi olla näiden kylien joukossa, koska poikkeaa paljon muista kylistä. No tiedä häntä…..

Monterosso al mare

Enemmän juttua kylistä voit lukea:

Kesän muistoja osa 2; Cinque Terre

Mamma Mia, mitä Italian matkamme maksoikaan?

image-9

mä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista  nimellä @matkallalahelletaikauas

22 vastausta artikkeliin “Cinque Terren ja Portoveneren lumoissa vieläkin

 1. Cinque Terre on aivan ihana! Olen pari kertaa ollut. Mainitsemassasi Rapallossa asustelin yhtenä kesänä kuukauden. Silloin tuli Ligurian rannikko kaikin puolin aika tutuksi. Portovenerestä olen muistaakseni kirjoittanut jutun otsikolla Laillinen ryöstö. Voi mahdoton, miten kallista siellä oli. Pastalounaaseen meni vuosia sitten melkein 40 euroa. Siis yhdeltä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi asua kuukausi tuolla olisi ihan parasta. Enpä huomannut kertoa, että korkean hintatason vuoksi mekin tyydyimme leipomon tuotteisiin. Miksiköhän siellä on niin kallista?

   Tykkää

 2. Cinque Terre ja sen ihanat kylät on kyllä melko kärjessä Must see-listalla tällä hetkellä. En ole siis täällä käynyt, mutta koko ajan se pyörii mielessä kun tulevia matkasuunnitelmia kartoitan, että jokohan olisi tämän vuoro. Katsotaan. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. On hyvä, että on haaveita! Mutta välilä vaan hidasteena kaikelle toimii aika ja raha….

   Tykkää

 3. Terhi | VAGABONDA 5 lokakuun, 2018 — 7:53 am

  Voi, minäkin haluan noihin postikorttimaisemiin! Harmittaa, että Pisassa käydessäni en tajunnut, että olisin voinut yhdistää Cinque Terren samaan reissuun… Mutta sitten olisi jäänyt moni muu paikka näkemättä sillä Italian-kierroksellani, joten turha kai harmitella 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Italiassa on paljon paikkoja, minne mennä. Ei yksi käynti siihen riitä edes! Me punnittiin Portofinon ja Piasn välillä ja nyt harmittaa ettei nähty Portofinoa!

   Tykkää

 4. Näyttää aivan mahtavalta! En ole tuolla käynyt, mutta olisipa mukavaa joskus päästä. Itse rakastuin Italian reissullani juurikin Comon alueeseen, mutta niin kuin tuossa kommentoitiinkin, aivan ravintoloissa syöminen oli aivan älyttömän kallista. Mekin usein ostettiin eväät ja leiriydyttiin puistoihin herkuttelemaan.
  Olen jo vuosikausia haaveillut viinitilasta Euroopassa, mutta näinköhän se jää vain haaveeksi hintojen takia…

  Liked by 1 henkilö

  1. Viinitilavierailuista täälläkin haaveillaan mutta ei ole vielä osunut eteen.

   Tykkää

 5. Vaikka Italiaa on tullut koluttua viimeisten vuosien aikana varsin aktiivisesti, niin tuo kolkka on minulla vielä kokematta. Nämä kuvat toimivat hyvänä muistutuksena siitä, että kyllä tuonne täytyy joskus lähitulevaisuudessa päästä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Suosittelen vaikka turisteja paljon onkin.

   Tykkää

 6. Ihana Cinque Terre ja ihana Portovenere! Näihin maisemiin haluaisin vielä palata.

  Liked by 1 henkilö

 7. Cinque Terre ja Portovenere kuuluu myös mulla niiden kauneimpien paikkojen joukkoon, joita olen nähnyt. Olisi ihana viipyä kylissä vähän pidempään, mä pääsin piipahtamaan vain risteilyltä. Silti jäi hyvät muistot.

  Liked by 1 henkilö

 8. Nää kylät on niin uskomattoman kauniita! Viime kesänä oli haaveena jo mennä, mutta junaliput oli niin kalliita lähdön hetkillä. Toivottavasti joku päivä pääsen 🙂

  Liked by 1 henkilö

 9. Tekisi kyllä mieli lähteä tuonne. Olen joskus käynyt päiväseltään mutta siitä on niin kauan, etyä muisti jo pätkii😙Mihinkähän väliin saisi mahdutettua.

  Liked by 1 henkilö

  1. Sepä se, matkakohteita on niin paljon, että välillä on vaikeaa priorisoida!

   Tykkää

 10. En yhtään ihmettele, että olet vieläkin Cinque Terren lumoissa, on se niin kaunis paikka! Yksi niitä paikkoja, joita suosittelen turistimääristä huolimatta. Portovenere jäi viime kerralla tsekkaamatta, täytyy mennä ensi kerralla.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä luulen, että se jää pitkäksi aikaa muistoihin kuten Comojärvi. Myöskin koko reissu, koska se taisi pitkään aikaan olla pisimpiä irtiottoja kotoa.

   Tykkää

 11. Manarolassa vietimme pre-honeymoonimme ja Cinque Terren lumo pysyy muistoissa ikuisesti ❤ Heti tulee hyvälle päälle, kun näkee näitä ihania seutuja! Kirjoitimme itsekin parhaat matkavinkkimme Manarolasta vähän aikaa sitten blogiimme. Me seikkailimme kylien väliä jalan ja junalla. Ehkä ensi kerralla kokeillaan myös meriulottuvuutta:)

  Liked by 1 henkilö

  1. No jos teillä on ollut esihäämatkakohteena tuo paikka, niin enpä ihmettele. Hieno paikka häämatkalaiselle ja hyvä syy jossain vaiheessa palaamiselle.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close