Moninainen Ahvenanmaa tarjoaa jokaiselle jotakin

Vielä on kesää jäljellä….. Ja kenties lomapäiviä? Oletko kenties päättänyt matkustaa Ahvenanmaalle? Viime viikkojen luetuimpia juttuja ovat olleet Ahvenanmaan jutut. Siksi päätin tähän koostaa erilaisia vinkkejä Ahvenanmaalle.

Eikä tässä ole vielä kaikki. Itse olen muutaman kerran siellä käynyt, enkä ole vielä nähnyt kaikkea! Siksi itsekin haluaisin matkustaa sinne uudestaan. Ahvenanmaasta riittää nähtävää useammalle kerralle.

Maarianhamina

Maarianhaminalla on saaristokaupunkina erityinen paikka sydämessäni. Erityisesti kaupungin merihenkisyys mutta myös sen idyllisyys ja luonto ovat tekijöitä, jotka saavat ihastumaan kaupunkiin. Nyt keväällä 2019 sain mahdollisuuden viettää siellä pari päivää käyden lävitse lempikohteitani. Maarianhaminan lempipaikkani löytyvät täältä: Maarianhaminanan parhaat palat plus pari kahvilavinkkiä.

Ahvenanmaan pannukakku

dsc00393

dsc01640

Godby

Kiva kylä, mistä löytyy ainakin hieman isommat kaupat, joissa voi käydä tankkaamassa ruoka- ja juomavarastoja. Godbyssä sijaitsee Stallhagenin panimo löytyy. Siellä kannattaa ehdottomasti pistäytyä. Miten olisi olutmaistiaiset? Itse maistoin sitruunaolutta.

Godbystä ja Stallhagenista lisää Ahvenanmaa sähköpyörällä -yhteenveto matkastamme

Ja jutusta: On the road -fillarilla Ahvenanmaalla kohokohtia matkasta instagramkuvin

Näistä jutuista löytyy myös kokonaisuudessaan kuvaus viime vuoden polkupyöräreissustamme Ahvenanmaalla.

dsc01054
Stallhagenin panimolla

Kasteholman linna

Edellisenä kesänä teimme polkupyöräretken Ahvenanmaalle. Reissumme yksi kohde juuri tuo linna. Edellisestä käynnistä olikin jo aikaa noin 37 vuotta😄. Siitä käynnistä ei juurikaan ole muistikuvia jäänyt muutakun, että paikalla oltiin.

Historiasta pitäville ainakin mielenkiintoinen kohde. Mutta miksei muutenkin.

Läheltä löytyy myös Bomarsundin linnoituksen rauniot.

Kasteholman linnasta juttua lisää: Linnasarja: Kasteholman linna.

Kasteholman linna
Kasteholman linna

dsc01150

Ihanat kirkot

Kirkkoja Ahvenanmaalla on paljon. Niitä on melkein joka kylässä. Yleensä kirkon vierestä löytyy myös vanha pappila. Tyypillistä kirkoille on tietynlainen arkkitehtuurinen rakennustyyli. Eikä tässä ratkaise yksistään kirkko vaan koko kirkkomiljöö pappiloineen. Upein miljöö mielestäni löytyi Finströmin kylästä. St Mikaelin kirkko ja sen ympäristö olivat vailla vertaansa. Kirkko löytyi polkupyöräreitin varrelta. Toinen upea miljöö löytyy Hammarlandista.  Hammarlandin kirkko ympäristöineen on upea.

Finströmin kirkko
ST Mikaelin kirkko
dsc01609
Eckerön kirkko
dsc01600
Eckerön kirkko
dsc01634
Hammarlandin eli Pyhän Katariina Aleksandrialaisen kirkon ympäristö
dsc01635
Hammarlandin kirkko, joka sijaitsi vanhan postitien varrella

Getabergen

Ahvenanmaalla ei kovin korkeita vuoria ole mutta mäkiä ja kukkuloita kyllä. Orrdalsklint taitaa olla se korkein. Se kohoaa 132 metriin. Se sijaitsee Saltvikissä. Paikka on varmasti myös mielenkiintoinen kohde. Se onkin omalla vierailulistallani. Paikasta löytyy esihistoriallisen asutuksen jälkiä. Linkki, missä paikasta lisää Seikkailujen satama – blogi – Ahvenanmaan korkein kohtakohta.

Seuraava korkea paikka on Getabergen. Getabergen sijaitsee Getassa. Se kohoaa 107 metriä merenpinnasta. Getabergen suosio kaiketi on siinä, että sieltä löytyy moninainen luonto luolineen ja kivikautisine kalliomuodostumisineen. Näitä pääsee ihastelemaan helposti luontopolulla. Toki Orrdalsklintissäkin on luontopolku mutta opastukset alueella ei ilmeisesti niin selkeät. Getabergenistä löytyy myös ravintola ja mökkimajoitusta. Huikeaa oli katsella aurinkoisella säällä merimaisemia aina kauas Sälskärille saakka. Tai entäpä sitten auringonlasku upealla luontopolulla. Mutta entä mökkimajoitus sitten? Ei maailman paras mutta pääasia, että saa päänsä johonkin laskettua. Mökeissä on vain kerrossängyt, sähkö ja pieni pöytä. Meidän mökin olivat vallanneet muurahaiset. KESÄ😄

Getabergenistä lisää voit lukea täältä: Getabergen -Ahvenanmaan helmi.

dsc01184
Getabergenin yöpymismökit
dsc01250
Luontopolulla
dsc01347
Saariston upein auringonlasku?

Skärpnåto

Tämä pieni kylä ehkä jää helposti syrjään. Me ihastuimme meren rannalla olevaan mökkikylän, sen vaikeasti kätkettyihin salarantoihin ja kotiseutumuseoon. Kotiseutumuseo oli mielenkiintoinen jo siksi, että siellä oli kuvattu Myrskyluodon Maijaa. Harmi vaan alueella ei lähellä ole kauppaa tai kahvilaa. Pitää siis hyvin ainakin polkupyöräilijän tankata satulalaukut täyteen, jos paikan päällä yöpyy. Me tulimme Skärpnåtoon Getasta polkupyörälautalla.

Juttulinkki löytyy täältä: Skärpnåto.

dsc01413
Kotiseutumuseon miljöö

dsc01426

37821099_10214600671028968_5214595956728659968_n

Majakat

Ahvenanmaan saaristo on hyvin vaikeakulkuinen ja karikkoinen. Sinne on vuosisatojen saatossa uponnut useita laivoja. Siksi tarvitaan tietysti majakoita. Ahvenanmaalla on seuraavat majakat:

Märket

Märketin majakalla on erityinen paikka sydämestäni. Vietin siellä talkootyöläisenä viikon keväällä 2019. Upea majakka Suomen ja Ruotsin rajalla.

Märketin jutut:

Talkootyöläisenä Märketin majakalla – matkapäiväkirja

Talkootyöläisenä Märketin majakalla – Vol2

Märketin majakka

dsc01553
Näkymä Märketin majakan tornista

img_20190521_210036

img_20190524_052238

dsc00774

Sällskär

Skärpnåtosta pääsimme kätevästi retkelle Sälskärille. Majakoilla on omat tarinansa kuten tälläkin. Kiehtooko juuri tuo karu historia meitä majakkabongareita. Tiedä häntä. Upea ainakin oli kesäpäivä, jolloin saareen tutustuimme.

Lisää voit lukea täältä: Sälskärin saari ja majakka.

Sälskär

Sälskär

dsc01532

Muut majakat

Lågskär

Bogskär

Näistä majakoista voi lukea lisää mm. Visit Åland – Ahvenanmaan majakat

Eckerö

Keväinen uusi tuttavuuteni on Eckerö. Vietin siellä vain hetken mutta muutaman helmen ehdin jo sinä aikana löytää. Eckerössä on melkoisen hulppea posti ja tullitalo. Se rakennettiin sinne Venäjän vallan aikana mahtia näyttämään. Ja entäpä sitten Käringsundin vierasvenesatama. Aivan ihastuttava juuri sellainen kuin vain voi pienvenesataman Ahvenanmaalla kuvitella olevankin.

Näistä helmistä lisää: Eckerön kolme kaunista

dsc01589

dsc01625

Meri ja luonto

Ahvenanmaasta mielenkiintoiseksi tekee juuri meri ja sen uskomaton moninainen luonto, jota on aikanaan jääkaudet yms muovanneet.

dsc00947.jpg

Miten matkustaa Ahvenanmaalle?

Ahvenanmaa on hyvin suosittu matkakohde. Jokaikinen suomalainen tekee edes kerran elämässään sinne sen polkupyöräreissun. Mutta muitakin tapoja päästä perille on olemassa.

Suomesta käsin voi matkustaa monin eri tavoin

Lentäen

Laivalla

Viking Line ja Silja Line kuljettaa niin Helsingistä tai Turusta.

Omalla veneellä

Autolla tai polkupyörällä saaria pitkin

Linkki aikatauluihin ja reittivaihtoehtoihin: Rengastie -Lautat

31_5_2016___10

dsc00992

dsc01480

Oletko käynyt Ahvenanmaalla? Vinkkaa oma suosikkipaikkasi siellä.

14 vastausta artikkeliin “Moninainen Ahvenanmaa tarjoaa jokaiselle jotakin

 1. Kivoja vinkkejä. Vaikka Maarianhaminassa ja vähän muuallakin Ahvenanmaalla on tullut käytyä, pitäisi sinne kyllä mennä ihan ajhan kanssa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Vaikka viime kesänä olimme kolme yötä. Haaveilen uudesta samanmoisesta ajasta.

   Tykkää

 2. Eiköhän nuo tuossa jo olleet, oleellisimmat. Pohjoisessa oleva Havsviddenin hotelli/mökkialue ravintoloineen on myös kiva, vaikka vaan ruokailla ja käydä pohjoisen kalliolla katsomassa pohjoiseen, jossa saaria ei enää näy.

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta tuosta Havsviddenistä olenkin lukenut.

   Tykkää

 3. Emilia/Merkintöjä maailmasta 26 heinäkuun, 2019 — 6:51 am

  En ole käynyt Ahvenanmaalla, mutta kovasti kiinnostaisi 🙂 Tässä olikin kattava postaus, täytyy palata kirjoitukseesi, kun oma reissu on ajankohtainen 🙂 Mua kiinnostaisu tuo polkupyörällä saaria pitkin -matkustus.

  Liked by 1 henkilö

  1. Sitten vaan mukavia Ahvenanmaan suunnitteluhetkiä!

   Tykkää

 4. Kattavasti oli Ahvenanmaan kohokohtia tässä, samat paikat lukuun ottamatta majakoita on käyty katsastamassa. Itse asiassa parin viikon päästä seuraavan kerran sinne ja veikkaan, että monet näistäkin paikoista tulee taas koettua. Se minkä erikseen nostaisin esiin vielä on Ahvenanmaan ruoka- ja olutkulttuuria, jossa pelkästään yksi syy lähteä sinne lomailemaan!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Tosiaan Ahvenanmaa on kunnostautunut ruokatarjonnan kanssa.

   Tykkää

 5. Ahvenanmaa on ihana! Olen kerran käynyt seillä pyöräilemässä. Uffe på Berget oli todella mukava kokemus omalla reissullani ja tulipahan maistettua myös kuuluisia ahvenanmaan pannukakkuja. Kerrassaan helppo kohde vierailulle ja Ahvenanmaalla pääsee jo ihan eri fiiliksiin kuin muualla Suomessa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kohde on meille suomalaisille helppo. Siinä olet oikeassa. Ja edullisesti tavoitettavissa.

   Tykkää

 6. Lapsena kiersimme perheeni kanssa useampana kesänä Ahvenanmaata pyöräillen ja saaristosta on noilta ajoilta lämpimiä muistoja. Parhaiten mieleeni noilta reissuilta ovat jääneet Ahvenanmaan pannukakut, joita täytyi maistaa jokaisella lossireissulla (tarjoillaanko niitä muuten näillä lautoilla edelleen?), Kastelholman linnoitus, joka lapsesta oli tietysti jännittävä paikka, sekä lukuisat pienet leirintäalueet ja majatalot, joissa yövyimme reissujen varrella. Aina kesän lähestyessä haaveilen paluusta noille pyöräreiteille, mutta vieläkään en ole toteutuksen tasolle päässyt. Joku täsmäreissukin vaikka Maarianhaminaan voisi kyllä toimia ja onnistuisi hieman lyhyemmänkin loman aikana.

  Liked by 1 henkilö

  1. Ihania lapsuusmuistoja💗. Niitä ei voita mikään. En tiedä, onko lautoilla pannukakkuja. Ainakaan tuolla polkupyörälautalla ei ollut. Mutta kahviloista niitä saa. Niitä mekin maisteltiin.

   Tykkää

 7. VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 28 heinäkuun, 2019 — 12:08 pm

  En oo koskaan käynyt majakassa, olisipa hauska käydä sellaisessa joskus. Maarianhamina on kiinnostanut niin monta vuotta etten pysy edes laskuissa mukana. Jälleen kerran se siirtyi seuraavalle kesälle, toivottavasti ensi kesänä pääsisi!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kuinka voikin olla, että joku paikka tai reissu, mistä haaveilee siirtyy joskus aina vaan tuonnemmaksi ja joku taas toteutuu nopeammin kuin arvaakaan. No kaikella on aikansa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close